25% BLACKWEEKEND rabatt på utvalgte produkter. Se produktene her. Rabattkode: BLACKWEEKEND

Historien


Historien
Den nye Aurlandskoen ble til på 1930-tallet. Det blir hevdet at Nils Tveranger hentet inspirasjon til skoen fra mokasinene til Iroquois-folket i Amerika.

Skomaker tradisjonen i Aurland har røtter helt tilbake til 1880-tallet. Mange mener at de britiske lakselordene som den gang kom til Aurland og Flåm for å fiske, har vært en viktig årsak til oppblomstringen av skomaker yrket i Aurland. Lakselordene trengte hjelp til å reparere skoene sine, noe som man mener har vært til inspirasjon for nevenyttige skomakere.

En av lakselordene - Lord Buxton - skal ha kommet il skomakerne i Aurland og ha bedt om en sko som er komfortabel å ha på og komme seg inn i, men som er elegant nok til å ha på i hotellet han overnattet i. Vi har derfor valgt å nevne vår oppdatert modell etter han.

 

Nils Tveranger og den første Aurlandskoen
Den tidlige versjonen av Aurlandskoen kom sannsynligvis på markedet i 1908. Nils Tveranger kom til Aurland som ung mann etter å ha lært seg skomaker yrket i Amerika, og etablerte seg som skomaker. Han utviklet den første utgaven av Aurlandskoen som den gang hadde snøring og øyrer, og gikk under navnet Nasjonalsko. Tveranger profesjonaliserte skomaker kunsten. Nils og hans kone, Hansine Toraldsdotter Onstad, fikk fire barn.

Nytt design
Mens 1930-tallet var preget av økonomiske nedgangstider, var det optimisme i Aurland. Nils Tveranger utviklet Aurlandsmokasinen som hadde likhetstrekk med den norske Teseskoen, og som senere fikk navnet Aurlandskoen. Den ble svært ettertraktet i tiårene etter 2. verdenskrig, og ble en populær sko for begge kjønn. Aurlandskoen ble eksportert til Storbritannia, Canada og USA, og ble til og med populær på Svalbard.

Harde tider og nedgang
Mot slutten av 1960-tallet ble det hardere tider for skobransjen i Norge. Økt konkurranse førte til nedlegging av skofabrikker over hele landet, og dette påvirket også skoproduksjonen i Aurland. Fra en tid med 19 skofabrikker og 100 sysselsatte, ble det snart få fabrikker igjen. En som forsøkte å fortsette tradisjonen var Ansgar Wangen, sammen med sin kone Eldbjørg og sønnen Svein Odar. Siden 1989 har Aurland skofabrikk vært den eneste produsenten av Aurlandskoen.

Skinn- og håndverkstradisjoner er populært
I dag er det en trend å ta vare på arv og tradisjoner. Det gjelder også for den tradisjonsrike Aurlandskoen. I dag samarbeider fabrikken med kjente norske designere for utvikling av nye kolleksjoner. Nå til dags er folk klar over at Aurlandskoen var den opprinnelige "penny loafer".

I dag produserer den lille fabrikken nesten innerst i Sognefjorden, mer enn bare sko. Fabrikken har fått hjelp av store motehus til utvikling av vesker og tilleggsprodukter.