Bekomm 10% auf deine erste Bestellung als Newsletter Abonnent.

Norges Nasjonaldrakt


Bunaden er ikke bare et plagg, men snarere et uttrykk for norsk arv og lokal stolthet. Dette tradisjonelle kostymet, med sine forseggjorte design og intrikate mønstre, vever sammen trådene av historie, kultur og identitet. Bunaden er ikke bare et nasjonalt symbol, men for mange en personlig stolthet.

Når kulturentusiaster og amerikanere med norske røtter utforsker sine aner, fremstår bunaden som et levende symbol på Norges fortid, folkets ånd og skjønnheten i det regionale mangfoldet.

I denne artikkelen dykker vi dypere ned i arven og tradisjonene bak den norske bunaden.

Sognebunad

Bilde av Sognabunad i Aurland, foto: Sara Tønnessen, Aurlands

Bunadens historie

Bunadens historie speiler Norges reise de siste århundrene. Den moderne bunadsbevegelsen fant sitt fotfeste i 1800-tallets nasjonalromantikk. Det var da den norske identiteten blomstret etter dansk styre (og senere da vi forlot unionen med Sverige). Hver bunad er inspirert av datidens landlige bondesamfunn, og reflekterer hver regions særegne arv, kunst og miljø.

I nåtidens Norge er bunaden fortsatt forankret i denne historien, til tross for å ha blitt en nesten moderne tradisjon. Den er en viktig del av livets milepæler  – bryllup, dåp, konfirmasjoner – og er det foretrukne plagget under store feiringer, hovedsakelig på 17. Mai.

Blant detaljene du kan forvente å finne på en norsk bunad er:

 • Broderi: Intrikate mønstre som ofte har kulturell betydning er sydd på ulike deler av bunaden, inkludert skjørtekanten, forkleet og vesten.
 • Sølv og søljer: Brosjer, søljer, mansjettknapper og knapper som kan være arvestykker eller nylaget for å matche tradisjonelle design. I gamle dager tok de på seg søljer til fest for å vise rikdommen til gården man kom fra. I dag er sølvet fast inventar på alle bunader.
 • Forkle: Mange bunader kommer med et dekorativt forkle, med broderi, vevde mønstre og forskjellige fargekombinasjoner.
 • Sjal: Et sjal brukes til noen bunader (avhengig av region), spesielt til formelle anledninger, og er vanligvis laget av ull eller silke.
 • Strømper: Knehøye hvite eller fargede strømper brukes ofte, vanligvis i ull. Noen bunader, som Sognebunaden, gir rom for gjennomsiktige sorte strømper eller strømpebukser, siden ullskjørtet dekker bena helt.
 • Hodeplagg: Kvinner kan ta på seg tradisjonelle hodeplagg og ornamenter av sølv, for eksempel bunadskroner. Gifter man seg i bunad går man som oftest med krone.
 • Bunadsveske: En liten veske, ofte brodert og med sølvdetaljer, brukes til bunaden. Denne festes ofte til beltet, eller kan sys fast i bunaden.
 • Vest: Noen regionale bunader inkluderer vest for menn, ofte rikt dekorert med broderi og sølvarbeid.
 • Knebukser: For menn kan bunaden inkludere knebukser, knyttet eller knappet rett under kneet.
 • Bunadsko: Det brukes sorte bunadsko i lær, som oftest dekorert med sølvspenner. Mer om disse nedenfor!

Den norske bunaden: Regionale forskjeller

17.mai tog

17.mai-tog på Voss, foto: Anna Tillung

Vi nordmenn vet godt at forskjellige regioner og områder har forskjellige bunader. Dette rike mangfoldet gjør at den norske bunaden utgjør en samling på over 450 forskjellige varianter. Hver bunad representerer et forskjellig område og region. Reisende til Norge som deltar på en feiring i en storby (som for eksempel 17. mai i Oslo) kan glede seg over å se bunader fra hele landet.

De forskjellige områdene har også egne regler og skikker som følger bunaden. Noen strengere enn andre. Nedenfor er noen gode eksempler.

Sunnmørsbunad

På Sunnmøre i vest, som mange andre bunader, fungerer bunaden som et vitnesbyrd om sivilstand: ugifte kvinner tar på seg røde strømper, mens deres gifte venner går med svarte.

Svalbardbunad

I kalde Svalbard fungerer bunaden som et utholdenhetsmerke, holdt for de som har bodd på Svalbard gjennom fire årstider (i følge Visit Norway).

Svalbardbunad, foto: Anja Karoline Jensen Nordvålen

Sognebunad

Innerst i Sognefjorden, der du også finner Aurland Skofabrikk, finnes lignende skikker som i Sunnmøre – jentene bruker et svart belte så lenge de ikke er gifte, og bytter til et belte med beltestøler i sølv etter de gifter seg.

Bunadsko

Aurlands Buxton Bunadsko

 Aurlands Buxton Bunad, foto: Sara Tønnessen, Aurlands

Den norske bunadskoen er en integrert og viktig del av bunaden. Skoene er svarte og laget av lær, designet for å komplementere bunadens detaljerte design. Stilen på bunadskoen varierer avhengig av regionen bunaden er fra.  

Noen sko er enkle, med liten eller ingen pynt, mens de fleste har vakre sølvspenner som matcher detaljene på resten av antrekket. Skoene er ofte lavhælte for kvinner, mens herreversjoner minner om tradisjonelle pensko.

Ved fremstilling av bunadsko legges det vekt på tradisjonsrikt håndverk. Skoene er vanligvis laget for hånd etter tradisjonelle teknikker som har gått i arv gjennom generasjoner. Dette sikrer at hvert par sko er av høy kvalitet, og representerer den rike kulturarven i Norge.

Hos Aurlands kan vi mer enn de fleste om skomakerkunsten, og har laget bunadsko lenge. Den tradisjonelle Aurlandskoen i skinn kan lages med en sølvspenne for å gjøre den til det perfekte bunadstilbehøret.

Vær oppmerksom på at riktig pleie er nødvendig for disse skoene. Det anbefales å bruke passende lærpleieprodukter for å opprettholde utseendet og forlenge levetiden på materialet.

 

En levende tradisjon

To jenter i bunad

Vossabunad og Nasjonalen, foto: Anna Tillung

Den norske bunaden er ingen museumsgjenstand; den bæres med glede og stolthet. Stoffet, fargene og tilbehøret er valgt med respekt for tradisjon og gir mange en følelse av personlig tilknytning. Den er skreddersydd for å passe hver enkelt perfekt og er som oftest håndlaget – et dyrebart arvestykke som styrker båndene mellom generasjoner.

Mennesker over hele kloden gjenoppliver tilknytningen til forfedrene sine, og bunaden er viktig for mange med norske aner. Den inviterer dem til å omfavne slekten sin med hver fold av skjørtet og glimt av en sølvbrosje.

 

Siste ord: Bunaden som Norges hjerteslag

For nordmenn og deres slektninger er bunaden mer enn et tradisjonelt plagg; den er en feiring av kulturell tyngde. Enten du beundrer den som et symbol på norsk historie eller går med den selv, personifiserer bunaden Norge – i stadig utvikling, men for alltid forankret i sin historie.

Når det kommer til Norges nasjonale identitet er hver bunad en viktig del, harmonisert med nasjonens fortellinger, arv og fellesverdier – dedikert til hjem, hjerte og land.


15 Kommentare


 • Dave allen

  I lost my job few months back and there was no way to get income for my family, things was so tough and I couldn’t get anything for my children, not until a met a recommendation on a page writing how Mr Bernie Wilfred Doran helped a lady in getting a huge amount of profit every 6 working days on trading with his management on the cryptocurrency Market, to be honest I was skeptical at first but I took the risk to take a loan, and I contacted him unbelievable and I was so happy I received a profit of $15,500 with an investment of $1500 within 7 days of trading , the most joy is that I can now take care of my family, i am just sharing my testimony on here. I don’t know how to appreciate your good work Mr. Bernie Doran, God will continue to bless you for being a life saver I have no way to appreciate you than to tell people about your good services. He can also help you recover your lost funds, For a perfect investment and good return on investment contact Mr Bernie Doran on Gmail : Berniedoransignals@gmail.com his telegram : IEBINARYFX or his whatsApp : 1 ( 424 ) 285 – 0682


 • GH

  SSN DOB DL FULLZ AVAILABLE
  SIN DOB MMN FULLZ AVAILABLE
  NIN DOB DL SORTCODE FULLZ AVAILABLE

  USA UK CANADA FULLZ
  FRESH SPAMMED & FRESH STUFF
  LEGIT INFO GUARANTEED
  INVALID FOUND REPLACE

  HERE I’M
  ====

  (AT)killhacks (AT)leadsupplier T3l3 Gr@m
  752822040 (AT)killhacks I/C/Q
  (AT)peeterhacks Skyp3
  bigbull0334 (AT) onion mail . org

  Real ID|DL Scan Front Back with Selfie & SSN
  UK CANADA USA DL|ID Front Back with Selfie

  Business EIN Company Fullz
  High Credit Scores Pros
  Young & Old Age Fullz
  UBEREATS|DOORDASH KYC Filling Fullz with Info & ID Proof
  Company Owner Fullz
  Fullz with DL Expiry Date
  Bulk Dead Fullz
  Email Leads in bulk
  Bank & Routing Number Info Leads
  Employee Info Leads
  Payday Leads
  House Owners & Business Owner Fullz

  Many Other Fullz of many Countries Available
  Each & Everything will be provided Fresh & Legit
  NO Scam & NO Delay in Providing Stuff

  *Be aware of fake id’s
  *Many Fake Id’s with my username rotating on the internet

  Thank You Guy’s


 • Doris John

  I URGENTLY NEED MY EX BACK WITH THE HELP OF A POWERFUL LOVE SPELL CASTER. dr.makinidrmurugu@gmail.com

  My name is Doris John. My ex-husband and I had always managed to stay friendly after our divorce. But I always wanted to get back together with him, All it took was a visit to this spell casters website because my dream was to start a new life with my husband, and live happily with him.. This spell caster requested for a specific love spell for me and my husband, and I accepted it. And this powerful spell caster began to work his love spell. And 48 hours after this spell caster worked for me, my husband called me back for us to be together again, and he was remorseful for all his wrong deeds. The spell is working perfectly and my husband is now back to me again. My “husband” is back and we went to court and withdraw our divorce papers ASAP. This is nothing short of a miracle Thank you Dr. Murugu for your powerful spells. Words are not enough. Email: dr.makinidrmurugu@gmail.com
  https://drmakinidrmurugu.blogspot.com
  Whatsapp: +90 534 069 3791


 • Evelyn Martinez

  GET RICH WITH BLANK ATM CARD, Whatsapp: +18033921735

  I want to testify about Dark Web blank atm cards which can withdraw money from any atm machines around the world. I was very poor before and have no job. I saw so many testimony about how Dark Web Online Hackers send them the atm blank card and use it to collect money in any atm machine and become rich {DARKWEBONLINEHACKERS@GMAIL.COM} I email them also and they sent me the blank atm card. I have use it to get 500,000 dollars. withdraw the maximum of 5,000 USD daily. Dark Web is giving out the card just to help the poor. Hack and take money directly from any atm machine vault with the use of atm programmed card which runs in automatic mode.

  You can also contact them for the service below

  Western Union/MoneyGram Transfer Bank Transfer PayPal / Skrill Transfer Crypto Mining CashApp Transfer Bitcoin Loans Recover Stolen/Missing Crypto/Funds/Assets

  Email: darkwebonlinehackers@gmail.com

  Email: info@darkwebonlinehackers.com

  Telegram or WhatsApp: +18033921735

  Website: https://darkwebonlinehackers.com


 • Glenda

  MEANS TO GET BACK AN EX AFTER A DIVORCE OR BREAKUP.

  Yes, I am very happy today. I got my ex with the help of a spell caster. This is a testimony of a man who got my ex back in three days. I am not happy, I contacted this man last after I have met 3 different spell casters who did not help me. My ex-Michael broke up with me, months have passed and he still tells me he misses me but doesn’t want to come together with me. I miss him too and I want us back together. I came online to find spell casters and when I contacted Doctor Murugu he brought my ex back to me in three days. I was very happy the next day when my ex called me to tell me once more he misses me and the third day he told me we should get back together. I am very happy writing this testimony of him and I want everyone to contact him. He will help you. and his direct email is dr.makinidrmurugu@gmail.com
  https://drmakinidrmurugu.blogspot.com
  Website: https://www.drmuruguspellhome.com

  Whatsapp: +90 534 069 3791


Hinterlasse einen Kommentar


Bitte beachte, dass Kommentare vor der Veröffentlichung freigegeben werden müssen