Få 10% rabatt når du bestiller som Newsletter abonnement!

Historien til Aurlandskoen


 

Skomaker håndverket har lange tradisjoner i Aurland, og historien til den legendariske Aurlandskoen strekker seg lagt tilbake i tid.

Selve skomaker tradisjonen i idylliske Aurland har røtter som strekker seg tilbake til 1880-tallet. Hvor det blir hevdet at de britiske Lakselordene som den gang kom til Aurland for å fiske, trengte hjelp til å få reparert skoene sine, og av den grunn har vært en viktig årsak til oppblomstringen av skomaker yrket i Aurland. En av Lakselordene – Lord Buxton – skal ha kommet til skomakerne i Aurland, og bedt om en sko som både var komfortabel å ha på seg, men som også var elegant nok til å ha på seg på hotellet han overnattet i. Vi har derfor valgt å kalle vår oppdaterte modell etter han, nemlig «Buxton».

Mokkasinen – inspirert av Indianerne

Opphavsmannen bak den legendariske Aurlandskoen var Nils Tveranger, som i starten av tyveårene dro til USA og utdannet seg til skomaker. Det blir hevdet at han fant inspirasjon fra de indianske mokasinene til Iroquois folket, samtidig som han var inspirert av Teseskoene til «urbefolkningen i Norge». Disse to inspirasjonskildene ble trolig brukt da Tveranger etablerte seg som skomaker i Aurland, og utviklet Aurlandskoen som den gang hadde snøring og øyrer, og gikk under navnet «Nasjonalsko».

 

Nils Tveranger – den første Aurlandskoen

Selv om 1930-tallet var preget av økonomiske nedgangstider, var det optimisme i Aurland. Nils Tveranger utviklet Aurlandsmokasinen som hadde likhetstrekk med den norske Teseskoen, og som senere fikk navnet Aurlandskoen. Den ble svært ettertraktet i tiårene etter 2. verdenskrig, og ble eksportert til Storbritannia, Canada og USA, samtidig som den ble svært populær på Svalbard

Harde tider og nedgang
Mot slutten av 1960-tallet ble det hardere tider for skobransjen i Norge. Økt konkurranse førte til nedlegging av skofabrikker over hele landet, noe som også påvirket skoproduksjonen i Aurland. Fra en tid med hele 19 skofabrikker og 100 sysselsatte, ble det på kort tid få fabrikker igjen. En som forsøkte å fortsette tradisjonen var Ansgar Wangen, sammen med sin kone Eldbjørg og sønnen Svein Odar. Siden 1989 har Aurland skofabrikk vært den eneste produsenten av Aurlandskoen.

Aurlandskoen i dag
I dag er det en trend å ta vare på arv og tradisjoner, noe som også gjelder for den tradisjonsrike Aurlandskoen. Aurland skofabrikk samarbeider med kjente norske designere og motehus for utvikling av nye kolleksjoner, som skal bringe arven vår videre. Den lille fabrikken langt inne i Sognefjorden, produserer i dag mer enn bare sko, som vesker og andre tilleggsprodukter.

Aurlandskoen som var den opprinnelige «penny loafer», er opplyst blant befolkningen og er en viktig del av vår kulturarv.